fredag 29 maj 2009

Hemlängtan del 2

Här beskriver jag fortsättningen av pilgrimsvandringen Hemlängtan som startade i Skånes Fagerhult den 16 maj 2009. Har du inte läst början på den så börja läsa här.

Nu är det torsdag den 21 maj och Kristi Himmelsfärds dag och vi har lämnat Vadensjö
på morgonen och vandrat cirka 5 km till hamnen i Landskrona och väntar här på att gå ombord på båten till Ven. Som synes av bilden så deltar även små barn och en hund i vandringen.

Dessutom får vi sällskap av 40 konfirmander under vandringen på Ven.





Här har vi rast på södra sidan av ön, nära Tycho Brahes pappersmölla. Astronomen Tycho Brahe var länsherre på Ven på 1500-talet och tillverkade bland annat sitt eget papper för att kunna ge ut sina skrifter.






Pilgrimsmålet på Ven var medeltidskyrkan Sankt Ibb på västra sidan. En ny kyrka som byggdes mitt på ön på 1800-talet blev nyligen sekulariserad och används nu som Tycho-Brahe-museum.






Vi återvände på eftermiddagen till Landskrona och firade kvällsmässa i Sofia Albertina kyrka samt tog nattkvarter i församlingshemmet.






På morgonen lämnade vi Landskrona för att vandra till Barsebäck. Här mäter vi landsvägen, närmare bestämt gamla Lundavägen, trafikled mot Lund innan motorvägen byggdes på 1960-talet.






Middagsrast och pilgrimsmässa vid Järavallen nära Öresund. Här finns också en planterad tallskog, och namnet syftar på en delvis sammanhängande naturlig vall skapad av istiden.







Dagens etappmål: Barsebäcks kyrka.
Gök och näktergal hade hörts hela dagen från alla vädersträck.







Lördag morgon lämnar vi Barsebäck och minsann regnade det också lite grand - första och enda regnvädret under vandringen men det klarnade upp igen efter någon timme.






Här vandrar vi över en obevuxen del av Lödde sandskog. De flacka delarna av Skånes kust är till stor del planterade med tall för att skydda mot sandflykt.









Besök i Löddeköpinge kyrka. Därefter ställs vi inför problemet att komma över Lödde å utan att använda den starkt trafikerade landsvägsbron.






Någonstans ska det finnas en flotte som tar oss över Löddeström. Här är vi ute och letar efter den.








Här är flotten och de första pilgrimerna går ombord. Flotten tog inte så många åt gången så den fick gå en tre - fyra gånger fram och tilbaka över ån.







På andra sidan dök Borgeby slott upp. Här blev vi generöst bjudna på lunch av Lomma kommun. Dessutom kunde vi besöka en konstutställning med verk av Staffan Norlind, sonen till den av de tidigare ägarna, Ernst Norlind.






I Borgeby kyrka firades dagens mässa.








Här vilar vi nära Öresund, på väg mot Bjärred.








Utsikt över Öresund från Löddesnäs.









Vi ankom på eftermiddagen till Bjärred där vi tog nattkvarter. Bilden från Bergakyrkan i Bjärred,







Klockan 6 på söndagsmorgonen lämnade vi Bjärred för att hinna i tid till mässan klockan 11 i Lunds domkyrka.








Framme vid domkyrkan går vi ett varv runt kyrkan innan vi går in genom västra porten.








Så här ser kyrkan ut från trappan upp mot altaret där alla vi pilgrimer satt under mässan.


/Joachim Krumlinde

torsdag 28 maj 2009

Hemlängtan del 1

Ett antal pilgrimsvandringar startade från Skånes olika hörn med ankomst till domkyrkan i Lund den 24 maj. Temat för alla dessa vandringar var Hemlängtan. Jag deltog i vandringen från norr, som lämnade Skånes Fagerhult på lördag morgon den 16 maj. Här kommer en del bilder från den vandringen med lite text till, huvudsakligen visar den lite av den natur vi vandrade igenom och bilder på en del av kyrkorna. Vandringarna presenteras i övrigt på

http://www.pilgrimsvagen.se.

Vandringen kännetecknades av en fast struktur, bland annat lästes samma bön varje morgon klockan 8.30. Varje dag hölls pilgrimsmässa med text från den 23:e psaltarpsalmen. Som handledning användes Lilla Pilgrimsboken.

Pilgrimens sju nyckelord är:
Frihet
Enkelhet
Tystnad
Bekymmerslöshet
Långsamhet
Andlighet
Delande

Ordnade på detta sätt bildar orden akronymen FETBLAD. Fetbladsväxter kallas också kärleksörter, och kan utmärkt symbolisera vandringen.


På lördagmorgonen klippte kyrkoherden i Fagerhult det rödgula bandet och vandringen kunde börja.








I början vandrade vi till stor del längs banvallen till den nedlagda järnvägen mellan Markaryd och Åstorp.







Övernattningen efter den första dagen tog vi i Åsljunga småkyrka.








Dagen startade tidigare än vanligt för att vi skulle hinna i tid till mässan i Örkelljunga klockan 10. Här passerar vi förbi en av de många små sjöarna i denna del av Skåne.





Pilgrimer på väg upp mot kyrkan i Örkelljunga. Vi var några minuter försenade men präst och församling väntade tills var framme. Klockorna började ringa samtidigt som vi fick kyrkan i sikte.







Det fanns mycket liljekonvaljer längs vägen, alla de fyra första dagarna.






Kvällen ankom vi till Eket och Rya kyrka. Vi gjorde en kvällsutflykt till kyrkoruinen, som en gång var den gamla kyrkan i Rya. Här fanns sittplatser så vi kunde hålla kvällsgudstjänst.









Måndag morgon lämnade vi Eket och kom efter några timmars vandring till Gråmanstorp med kyrka från 1100-talet. Namnet gråman (gråmunke, gråbroder) brukar syfta på franciskaner, men i detta fall på cistercienser, eftersom kyrkan antas ha byggts av cisterciensermunkar från Herrevadskloster.




På eftermiddagen ankom vi till Klippan och övernattade i den gamla prästgården. Klippan Sankt Petri kyrka är en modern kyrka, ganska mörk, och mycket olik kyrkan i Gråmanstorp som vi nyligen lämnat.







Klippans församling har fyra kyrkor, här är vi på tisdagmorgonen på väg till den tredje: Västra Sönnarlsöv. Den fjärde kyrkan är Vedby, dit kom vi inte.






Efter Västra Sönnarslöv började vi klättra upp för Söderåsen längs vägen mot Stenestad. Här tar vi en kort vila för att lämna vägen och ge oss in i skogen längs Skåneleden.






Kuperad terräng som ställer andra krav på skor och vandrare än asfaltvägen.








Vi ankom på eftermiddagen till Kågeröds kyrka för att finna att man just var på gång med arkeologiska utgrävningar inne i kyrkan. Golvet hade sviktat betydligt och när man bestämde sig för att undersöka varför fann man ett gravvalv. Redan långt tidigare hade man under golvet i sakristian funnit en gravkammare.




Onsdag morgon lämnar vi prästgården i Kågeröd för att ge oss ut på slätten i riktning mot Vadensjö (och Landskrona).








Här taket i Halmstad kyrka, kanske mer märkligt än vackert.








Sireköpinge kyrka med anor från 1100-talet, På kyrkogården fanns graven för Leo Tolstoj, son till den berömde författaren.








Från Rönneberga backar kunde vi för första gången skymta de båda tornen på Lunds domkyrka. Fyra dagsetapper återstod fortfarande dit (fast man kan avverka sträckan på en halvtimme med bil).






Dagens etappmål var Vadensjö kyrka.
Fortsättning följer

/Joachim Krumlinde

måndag 4 maj 2009

Pilgrimsvandring Höör - Hallaröd 2009-05-03


Söndag morgon klockan 6 var det dags igen för en pilgrimsvandring från stiftsgården Åkersberg i Höör till kyrkan i Hallaröd. Jämför med den tidigare vintervandringen.

Här ses pilgrimerna sträva fram över det öppna landskapet innan det är dags att komma in i skogen.




Rastplats i fårahagen. Fåren höll sig på avstånd.







Av vårblommorna noterades kabbeleka som lyser vackert gult. Vitsippor fanns också men i avtagande.








I fuktstråken där vi förenade oss med Skåneleden nära Frostavallen växte stora mängder kärrviol.








Boken var fullt utslagen vilket är lite tidigare än normalt. Fortfarande den ljusa, skira grönskan. Framåt sommaren blir bokskogen mörkare. I avsnittet här vandrar vi i tystnad. Vandringens ledmotiv är "Vägen till livet" och "Tid". Det visade sig att vi fick gott om tid och kunde ta ganska långa raster.






Här är vi framme vid Dagstorpssjön, där vi höll den långa måltidsrasten.







Vi hade gott om tid för en avslappnande vila. Vädret var tidvis soligt, tidvis molnigt, men inget regn. Temperaturen steg från bara ett par plusgrader tidigt på morgonen till ca 15 grader på eftermiddagen.






Här har vi kommit fram till Sankt-Olofskällan i Hallaröd.








Pilgrimer på väg till Hallaröds kyrka. Vandringen avslutades med mässa i kyrkan.

/Joachim Krumlinde